Atelierul pe care l-am propus pentru luna februarie a inclus activități de muzicoterapie, training și dezvoltare personală, educație nonformală, activități de team building și a promovat concepte ca educația emoțională, leadership, atitudine nediscriminatorie, fairplay, spirit civic și comunitar. În activitățile desfășurate la atelier au fost folosite instrumente de percuție de origine amerindiană, africană și asiatică, împreună cu metafora ca element central.

În cadrul întâlnirilor din cele 5 zile ale atelierului de muzicoterapie am îmbinat elementele ludice ale muzicii cu procesul de învățare și cunoaștere de sine prin experimentare. Tinerii care au participat și-au format abilități practice de mânuire a instrumentelor, în paralel cu deprinderea unor noțiuni legate de educația nonformală și educația emoțională. Utilizând cei 4H (Head, Heart, Hand, Health) în programul de învățare prin experimentare, obiectivul primar este ca participanții să dezvolte și să aprofundeze noțiuni teoretice și practice despre: Leadership, Responsabilitate civică, Atitudine prosocială, Lucru în echipă, Cunoașterea și gestionarea emoțiilor în scopul relațiilor profesionale, dar și personale, Potențarea valorilor de bază individuale și a valorilor de bază colective.

Câteva titluri din programul atelierului, care sugerează tematica: Călătoria ascultării, Emoțiile Fundamentale – Furia e naturală, Frica ne ajută, Tristețea poate fi transformată, Fiecare persoană își construiește realitatea, Curajul de a cere ajutorul. Toate exercițiile și metaforele sunt ilustrate sonor, participanții având la dispoziție peste 100 de instrumente de percuție unele dintre ele ciudate și exotice.

Formatori au fost: Jean Baptiste Odobeștianu - muzicoterapeut atestat în Franța, licențiat în Pedagogie Socială și Anamaria Anghelescu – specializat în antropologie și masterand al programului de Pedagogii Alternative și Arte Teatrale în Educație FPSE București

Programul a fost organizat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin împreună cu Centrul de Voluntariat Reșița în parteneriat cu Asociația Humains Profiles, cu sprijinul Universității Eftimie Murgu Reșița și al Ligii Studenților din UEMR.