Direcția Județeană pentru Tineret Caraș-Severin împreună cu Centrul de Voluntariat Reșița organizează în perioada 18 - 21 iunie 2018 un schimb de experiență cu centrele de tineret din Deva şi Oradea. La acest proiect din Reșița participă 15 tineri, voluntari, majoritatea dintre ei elevi de liceu, selecția participanților realizându-se pe baza unui formular de aplicație.

Schimbul de experiență va fi realizat sub forma unei vizite de studiu, adresându-ne celor care activează deja la Centrul de Voluntariat sau/şi la Centrul de tineret Mansarda, celor care sunt interesați să dobândească și să își dezvolte noi cunoștințe, noi abilități. Numele pe care l-am pus acestei vizite de studiu, #ORADEAplecapeunDEVA a fost ales de participanți în urma unei sesiuni de brainstorming ca încă de la început sa ne declarăm tonul în care vom lucra împreună pe parcursul acestui schimb. Abordarea pe care o propunem este una experimentală, dorim să creăm situații diferite în cadrul acestei vizite, punem participanții în inedite ipostaze, oferindu-le posibilitatea de a învăța în mod direct și de a-și extrage experiențe proprii. În afară de întâlnirile tinerilor la centrele de tineret din Deva și Oradea avem planificate activități de genul „treasure hunt”. Căutarea de „comori” pe care o au de făcut participanții presupune tot felul de sarcini, unele de orientare, altele de cultură generală și logică iar altele pur și simplu comice. Pentru a le stimula interesul de a explora activ și independent, precum și de a funcționa ca o echipă, participanții au de realizat o serie de sarcini care includ identificarea și vizitarea unor obiective istorice-turistice-culturale, obținerea unor informații legate de infrastructura orașelor Deva și Oradea, fotografierea unor detalii semnificative, interacțiunea cu localnicii și turiștii. Pentru participanți a fost o bună oportunitate de dezvoltare prin interacțiunea cu grupuri de tineri dintr-un oraș recunoscut ca având un bogat patrimoniu cultural-istoric.

Considerăm că tinerii reșițeni, participanți la acest proiect vor avea ocazia să perceapă valoarea reală a serviciilor de care beneficiază în cadrul Centrului de tineret Mansarda Reșița, vor beneficia de experiența altor tineri din medii diferite cu care vor putea stabili relații de colaborare, li se va stimula interesul pentru cunoaștere în diverse domenii.

Cei 15 de participanți din partea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Caraș-Severin au fost selectați din rândul a 43 de tineri reșițeni care activează deja la Centrul de tineret Mansarda și Centrul de Voluntariat Reșița, tineri care au completat un formular de aplicație, motivându-și interesul de a dobândi noi cunoștințe, noi abilități prin participarea la această vizită de studiu.